DESENVOLUPAMENT
Començament del Pla Estratègic Municipal
L’any 2022 va començar amb l’Equip de Govern decidint emprendre el desenvolupament del Pla Estratègic Municipal (PEM) SERRA | TOT FUTUR. Com ja es va començar a fer amb el Pla Urbà d’Actuació Municipal, el Pla Estratègic Municipal alinea a Serra amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l’Agenda 2030 en termes de gestió municipal.
En esta primera etapa destaquen les reunions amb equips tècnics externs, presentacions a funcionariat i grups polítics, i altres accions de difusió i posada en coneixement del Pla.
Anàlisi sociodemogràfica
Una vegada el projecte va estar presentat i en coneixement de la totalitat d’agents rellevants, era necessari realitzar una anàlisi sociològica de la situació del municipi i la seua població. Esta anàlisi era fonamental com a punt de partida per a poder treballar sobre les necessitats, fortaleses, febleses i oportunitats del municipi.
Constitució de l'Observatori Permanent
Per al correcte desenvolupament del Pla Estratègic Municipal era necessària la constitució d’un Observatori que fiscalitze i acompanye les accions que es duen a terme.
Este Observatori es va constituir mitjançant un apartat en este portal web, en el qual es poden aportar les millores, idees i suggeriments per poder desenvolupar i fer evolucionar el Pla Estratègic Municipal d’acord amb els principis de transversalitat, participació i avaluació continua.
Procés participatiu total
El procés participatiu total representa un alé de democràcia i legitimació per a este projecte. Amb este procés general de participació ciutadana es va conéixer l’opinió, desitjos i objectius de diferents sectors de la població, tant a Serra com en Portaceli.
Gràcies a això, es va poder desenvolupar un Pla Estratègic Municipal molt més concorde a les necessitats del veïnat i a les expectatives que es tenien respecte a este projecte. Es va garantir així la satisfacció i col·laboració del major nombre de gent possible.
Diagnòstic municipal
Esta etapa està basada en l’alineament de Serra amb les directrius de l’Agenda 2030 i Objectius de Desenvolupament Sostenible concrets. Ací és fonamental analitzar quina estratègia s’ha de prioritzar en el municipi, per a aconseguir altes cotes d’eficiència.
Al mateix temps, va resultar capital recaptar informació de tots aquells plans i programes de caràcter sectorial que s’havien desenvolupat amb anterioritat, amb la condició de donar una visió integral de les necessitats de Serra i Portaceli.
Elaboració del document principal
El document que es troba en l’apartat “Pla Estratègic” pretén aprofundir en les necessitats del nostre municipi en matèria social, mediambiental i, sobretot, de futur.
Este document realitza una visió holística de Serra, relacionant i prenent en consideració totes les variables que afecten la vida de la nostra ciutadania, amb l’objectiu de millorar la seua qualitat de vida i les seues perspectives.
Així, este document, en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’Agenda 2030, pretén fer de Serra un exemple per a tothom.
Acció d'avaluació de l'Observatori
L’observatori constituït al començament del projecte compliria també una altra funció imprescindible en un projecte d’estes característiques, l’acció avaluativa.
L’avaluació d’este Pla va tindre tres maneres de procedir, en termes generals. En primer lloc, a partir de mètodes ex-ante, és a dir, assenyalant uns objectius que posteriorment deurien de ser contrastats; en segon lloc, a partir de mètodes in-itinero, és a dir, analitzant durant la realització del pla les principals debilitats, i esmenant-les en el moment; i, en últim lloc, a través de mètodes ex-post, és a dir, realitzant una anàlisi després de la finalització per a avaluar el grau de satisfacció amb els principals objectius.